Vietnam, Ho chi minh city

Hej hej!

Nu är jag i Ho chi minh city, som rubriken antyder, men jag har hunnit med en hel del sen vi hördes sist. Jag har bl.a. spenderat ca 15 timmar på olika bussar och hunnit med att se både Phon penh i Kambodja och Ho chi minh city i Vietnam. Jag är trött på storstäder och tutande bilar nu så det fick bli en snabbvisit.
Ikväll åker jag nattbussen upp till strandstaden Nha trang som ligger i mitten av landet. 10 timmar tar den resan. Men sen vägrar jag åka någon mer buss den här resan eller nånannan gång heller för den delen. Inte ens dalatrafik sätter jag min fot på, jag har fyllt min åka-busskvot.
Men i Phnom penh han jag ändå med att se både S-21 museet och the Killing fields som jag hade tänkt från början.

Och för er som inte vet vad det är så kommer här lite kort info om Kambodjas mörka historia; S-21 (sercurity prison 21) var ett fängelse, som numera är ett museum, där över 17000 män, kvinnor och barn torterades till döds och sedan begravdes i massgraven Killing fields. Jag blev helt klart berörd och av det här och jag mådde ganska dåligt när jag gick runt bland tortyrcellerna i S-21, helt själv dessutom.
I Killing fields kunde man fortfarande se kläder och benpipor från offren sticka upp ur jorden.
Det läskigaste är nästan att det här skedde under Pol Pots styre så sent som 1975-1978, alltså för bara dryga 30 år sedan. Därför är nästan alla i Kambodja väldigt unga då den äldre generationen utrotades helt under den här perioden. Sjukt hur grym människan kan vara!

 
En samling kranier                                                    Cellerna i S-21 var 80x200 cm


En av toryrmetoden gick ut på att hänga upp fången i båda
armarna bakom ryggen och dra honom upp och ner tills
han svimmade. När han tuppat av doppade man fången i
kallt vatten så han vaknade till och man kunde fortsätta tortyren.


Nog om det hemska. Nu ska jag gå och köpa vatten och chips till bussresan som bär av om 30 minuter. Tyvärr var liggplatserna i bussen slut så det fick bli en sittplats istället, visst jag sparar 3 dollar men det känns inte riktigt värt det. Väl i Nha trang är planen att ta igen mig efter allt resande.
Men ipoden är laddad och jag är redo!Kommentarer
Postat av: Dr. Jazz

Fan vad vi har trakigt i kathmandu. Det ar darfor vi laser din blogg forst jamt... Hoppas det inte regnar pa dej i vietnam nu da! Du far ta igen dej med en kall pa beachen efter allt bussande. Pa mandag aker vi till kina i alla fall.

Puss o kram

2009-04-03 @ 16:51:19
Postat av: Bengan

tjena

hoppas du har det bra sista rycket på resan.

själv är jag tillbaka i vardagen, fint väder, en tur på HD:n

ha det / bengan

2009-04-05 @ 09:13:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0